równanie z parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Paulinka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 lut 2010, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piotrków Tryb.

równanie z parametrem

Post autor: Paulinka91 »

dla jakich wartości parametru m równanie

1. \(\displaystyle{ sin^4x-cos^4x=6m-cos^2(2x)}\)
ma co najmniej jedno rozwiązanie??

2. \(\displaystyle{ 1+sin^2(mx)=cosx}\)
ma tylko jedno rozwiązanie??

Jeżeli ktoś potrafi niech rozwiąże:)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie z parametrem

Post autor: piasek101 »

1.
\(\displaystyle{ cos^2(2x)=(cos^2 x-sin^2 x)^2}\) (podnieść do kwadratu; potem zamienić gdzieś \(\displaystyle{ cos^2 x}\) na \(\displaystyle{ 1-sin^2 x}\) doprowadzić (wyjściowe równanie do dwukwadratowego)
ODPOWIEDZ