mnożenie funkcji - cotangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

mnożenie funkcji - cotangens

Post autor: Lonc »

Dlaczego dla \(\displaystyle{ sinx \cdot ctgx +cosx =2}\) nie ma rozwiązań, skoro
\(\displaystyle{ sinx \cdot \frac{cosx}{sinx} +cosx =2 <=> 2cosx = 2}\)

Czy to oznacza, ze przez tangens/cotangens nie można mnożyć? Sprawdzałam również w grapherze - wyskakuje błąd, mimo że sinus*cosinus mnoży bez problemu. O co chodzi? ^^
miodzio1988

mnożenie funkcji - cotangens

Post autor: miodzio1988 »

Najpierw wyznacz sobie dziedzine tego rownania. (musisz uwględnic to, że dzielisz przez sinus)
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

mnożenie funkcji - cotangens

Post autor: Lonc »

Faktycznie, dzięki
ODPOWIEDZ