wyznacz zbiór wartości: \(\displaystyle{ D=R}\).
a)\(\displaystyle{ y=sinx+cosx}\).
b)\(\displaystyle{ y=sin(x-\frac{\pi}{6})+sin(x+\frac{\pi}{6})}\)
zbiór wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Piotrków Tryb.
zbiór wartości
Ostatnio zmieniony 9 lut 2010, o 19:33 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
zbiór wartości
\(\displaystyle{ y=sinx+cosx= \sqrt{2} *( \frac{ \sqrt{2} }{2} sinx+ \frac{ \sqrt{2} }{2} cosx)= \sqrt{2} sin( \frac{\pi}{4} +x)}\)
Wyznaczam zbiór wartości:
\(\displaystyle{ -1 \le sin(\frac{\pi}{4} +x) \le 1 \ \ \ | * \sqrt{2} \\ - \sqrt{2} \le \sqrt{2} sin(\frac{\pi}{4} +x) \le \sqrt{2}}\)-- 9 lut 2010, o 19:32 --skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ sin$ \alpha$ + sin$ \beta$ = 2sin$ {\frac{{\alpha + \beta}}{{2}}}$cos$ {\frac{{\alpha - \beta}}{{2}}}$}\)
Dzięki temu zapiszesz funkcję za pomocą jedynie sinusa
Wyznaczam zbiór wartości:
\(\displaystyle{ -1 \le sin(\frac{\pi}{4} +x) \le 1 \ \ \ | * \sqrt{2} \\ - \sqrt{2} \le \sqrt{2} sin(\frac{\pi}{4} +x) \le \sqrt{2}}\)-- 9 lut 2010, o 19:32 --skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ sin$ \alpha$ + sin$ \beta$ = 2sin$ {\frac{{\alpha + \beta}}{{2}}}$cos$ {\frac{{\alpha - \beta}}{{2}}}$}\)
Dzięki temu zapiszesz funkcję za pomocą jedynie sinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 9 lut 2010, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Piotrków Tryb.
zbiór wartości
Kod: Zaznacz cały
dzięki wielkie:)
-- 9 lut 2010, o 19:46 --
jednak w tym drugim nie rozumiem:/
nie umiem wyznaczać tego zbioru
dochodze do :
sin2x*cos(-pi/6) i co dalej??