wykres funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
varianttsi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolnośląskie

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: varianttsi »

narysuj wykresy funkcji:
\(\displaystyle{ y=cosx \cdot tgx

y= tgx \cdot ctgx

y= sinx \cdot ctgx

y = \frac{ \left| cosx\right| }{cosx}}\)


ja nie jesteście w stanie narysować tutaj to chociaż dajcie jakieś wskazówki i opiszcie jak będzie taki wykres wyglądał
Awatar użytkownika
kamello
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 20 maja 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: B-stok
Pomógł: 16 razy

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: kamello »

1) po wymnożeniu masz \(\displaystyle{ y=sinx}\) tylko musisz uwzględnić dziedzinę \(\displaystyle{ tgx}\)
2) tutaj masz funkcję stałą \(\displaystyle{ y=1}\). Również uwzględnij dziedzinę \(\displaystyle{ tgx}\) i \(\displaystyle{ ctgx}\)
3) po przemnożeniu otrzymujesz \(\displaystyle{ y=cosx}\) tylko uwzględnij dziedzinę \(\displaystyle{ ctgx}\)
4) z własności modułu rozbijasz na 2 funkcje:
\(\displaystyle{ y=\frac{cosx}{cosx}, x \le 0\\
y=\frac{-cosx}{cosx}, x>0}\)

z tego wychodzą 2 funkcje stałe, tylko oczywiście uwzględnij dziedzinę :]
ODPOWIEDZ