wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

wartość wyrażenia

Post autor: Ankaaa993 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{5}+cos \frac{3\pi}{5}}\) . Wykorzystaj wzór
\(\displaystyle{ cos3\alpha=cos\alpha( 4cos^{2} \alpha-3)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wartość wyrażenia

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ cos36+cos36(4cos^2 36-3)=2cos36(2cos^2 36-cos^2 36-sin^2 36)=2cos36cos72=...}\) rozszerzyć przez (sin36); szukać w liczniku sinusa podwojonego kąta, na koniec wzór redukcyjny.
Ankaaa993
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 21:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 142 razy

wartość wyrażenia

Post autor: Ankaaa993 »

jak rozpisałeś ten wzór w nawiasie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wartość wyrażenia

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ cos36+cos36(4cos^2 36-3)=cos36(1+4cos^2 36-3)=...}\)(redukcja w nawiasie, wyłączenie przed nawias (2) i rozpisanie jedynki - z trygonometrycznej - w nawiasie)
ODPOWIEDZ