\(\displaystyle{ \frac{cosx}{1+tgx}=0}\)
\(\displaystyle{ 5tg( \frac{1}{4}x- \frac{pi}{5})=-5}\)
Pomocne będą mi również założenia..
Rozwiązać równanie trygonometryczne..
- Akademicki
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Rozwiązać równanie trygonometryczne..
\(\displaystyle{ \frac{cosx}{1+tgx} =0}\)
założenie: \(\displaystyle{ tgx \neq -1}\)
więc:
\(\displaystyle{ x \neq - \frac{\pi}{4}+k\pi}\), dla \(\displaystyle{ k \in C}\)
aby ułamek był równy 0, to licznik musi być zerem, więc:
\(\displaystyle{ cosx=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+k\pi}\), założenie spełnione
założenie: \(\displaystyle{ tgx \neq -1}\)
więc:
\(\displaystyle{ x \neq - \frac{\pi}{4}+k\pi}\), dla \(\displaystyle{ k \in C}\)
aby ułamek był równy 0, to licznik musi być zerem, więc:
\(\displaystyle{ cosx=0}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+k\pi}\), założenie spełnione
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Rozwiązać równanie trygonometryczne..
ok. dzięki, a w tym drugim to założenie, że \(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{2} +k\pi?}\)
- Akademicki
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Rozwiązać równanie trygonometryczne..
Nie, założenie jest tylko jedno, te na samym początku. Po wyliczeniu dla jakich x'ów cosx=0 trzeba sprawdzić czy nie 'kłóci' się to z założeniami. I jako że nie, to napisałem że założenie spełnione.
Może to nie jest do końca jasne, skrót myślowy. Chodziło mi w każdym razie że rozwiązanie nie jest sprzeczne z założeniami.
pozdrawiam
Może to nie jest do końca jasne, skrót myślowy. Chodziło mi w każdym razie że rozwiązanie nie jest sprzeczne z założeniami.
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 109 razy
Rozwiązać równanie trygonometryczne..
Miałem na myśli drugi przykład..Akademicki pisze:Nie, założenie jest tylko jedno, te na samym początku. Po wyliczeniu dla jakich x'ów cosx=0 trzeba sprawdzić czy nie 'kłóci' się to z założeniami. I jako że nie, to napisałem że założenie spełnione.
Może to nie jest do końca jasne, skrót myślowy. Chodziło mi w każdym razie że rozwiązanie nie jest sprzeczne z założeniami.
pozdrawiam
- Akademicki
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy