wyznacz zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
Wyznacz zbiór wartości funkcji określonych wzorem:
\(\displaystyle{ a) y = 2sinx - 1}\)
\(\displaystyle{ b) y = sinx + cosx}\)
\(\displaystyle{ c) y = sin ^{4}x +cos ^{4}x}\)
\(\displaystyle{ d) y = 3 - 2cos2x}\)
\(\displaystyle{ e) y = 2 - 3cos \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ f) y = 4 + \left|sin(3x) \right|}\)
\(\displaystyle{ a) y = 2sinx - 1}\)
\(\displaystyle{ b) y = sinx + cosx}\)
\(\displaystyle{ c) y = sin ^{4}x +cos ^{4}x}\)
\(\displaystyle{ d) y = 3 - 2cos2x}\)
\(\displaystyle{ e) y = 2 - 3cos \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ f) y = 4 + \left|sin(3x) \right|}\)
- r4fall
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MG
- Pomógł: 11 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
a) \(\displaystyle{ y\in [-3,1]}\)
b) \(\displaystyle{ y\in [-\sqrt{2},\sqrt{2}]}\)
c) \(\displaystyle{ y\in [0,1]}\)
d) \(\displaystyle{ y\in [1,5]}\)
e) \(\displaystyle{ y\in [-1,5]}\)
f) \(\displaystyle{ y\in [4,5]}\)
b) \(\displaystyle{ y\in [-\sqrt{2},\sqrt{2}]}\)
c) \(\displaystyle{ y\in [0,1]}\)
d) \(\displaystyle{ y\in [1,5]}\)
e) \(\displaystyle{ y\in [-1,5]}\)
f) \(\displaystyle{ y\in [4,5]}\)
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
możesz to zapisać jako:
\(\displaystyle{ \sqrt{2}( \frac{ \sqrt{2} }{2}sinx + \frac{ \sqrt{2} }{2} cosx)}\)
i teraz zauważ że zamiast pierwszego \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) możesz podstawić \(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{4}}\) a zamiast drugiego \(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{4}}\)
i zastosować wzór na \(\displaystyle{ sin(x+y)}\) otrzymując \(\displaystyle{ \sqrt{2} sin( \frac{\pi}{4}+x)}\)
a jako że wartości sinusa zawierają się w przedziale \(\displaystyle{ [-1;1]}\) to iloczyn zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ [- \sqrt{2}; \sqrt{2}]}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}( \frac{ \sqrt{2} }{2}sinx + \frac{ \sqrt{2} }{2} cosx)}\)
i teraz zauważ że zamiast pierwszego \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) możesz podstawić \(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{4}}\) a zamiast drugiego \(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{4}}\)
i zastosować wzór na \(\displaystyle{ sin(x+y)}\) otrzymując \(\displaystyle{ \sqrt{2} sin( \frac{\pi}{4}+x)}\)
a jako że wartości sinusa zawierają się w przedziale \(\displaystyle{ [-1;1]}\) to iloczyn zawiera się w przedziale \(\displaystyle{ [- \sqrt{2}; \sqrt{2}]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
ok. To i resztę już zrozumiałam, ale nadal nie wiem jak trzeba rozpisać to:
\(\displaystyle{ y = sin ^{4}x + cos ^{4}x}\)
żeby wyszło to:
\(\displaystyle{ y \in [0,1]}\)
\(\displaystyle{ y = sin ^{4}x + cos ^{4}x}\)
żeby wyszło to:
\(\displaystyle{ y \in [0,1]}\)
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
a wyjdzie tak? bo coś mi się nie widzi, żeby to dla jakiegoś \(\displaystyle{ x}\) przyjmowało wartość \(\displaystyle{ 0}\)
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
A próbowałeś to przekształcać, korzystając z jedynki trygonometrycznej?-- 8 lutego 2010, 23:23 --Dobra mam prawdziwy jest wzór
\(\displaystyle{ (sin ^{2}x+cos ^{2}x) ^{2}=sin ^{4}x+ cos^{4}x+2sin ^{2}xcos ^{2} x}\)
więc podstawiając jedynkę trygonometryczną
\(\displaystyle{ sin ^{4}x+ cos^{4}x= 1 - 2sin ^{2}xcos ^{2}x=1- \frac{1}{2}(4sin ^{2}xcos ^{2}x)=1- \frac{1}{2}(2sinxcosx) ^{2}=1- \frac{1}{2}(sin2x) ^{2}}\)
i teraz masz
\(\displaystyle{ sin2x \in [-1;1]}\)
\(\displaystyle{ (sin2x) \in [0;1]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} (sin2x) \in [0; \frac{1}{2}]}\)
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{2}(sin2x) \in [ \frac{1}{2};1]}\)
\(\displaystyle{ (sin ^{2}x+cos ^{2}x) ^{2}=sin ^{4}x+ cos^{4}x+2sin ^{2}xcos ^{2} x}\)
więc podstawiając jedynkę trygonometryczną
\(\displaystyle{ sin ^{4}x+ cos^{4}x= 1 - 2sin ^{2}xcos ^{2}x=1- \frac{1}{2}(4sin ^{2}xcos ^{2}x)=1- \frac{1}{2}(2sinxcosx) ^{2}=1- \frac{1}{2}(sin2x) ^{2}}\)
i teraz masz
\(\displaystyle{ sin2x \in [-1;1]}\)
\(\displaystyle{ (sin2x) \in [0;1]}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} (sin2x) \in [0; \frac{1}{2}]}\)
\(\displaystyle{ 1- \frac{1}{2}(sin2x) \in [ \frac{1}{2};1]}\)