sinus alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

sinus alfa

Post autor: mala_mi »

Jeżeli \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym i \(\displaystyle{ tg \alpha =2}\), to \(\displaystyle{ sin \alpha}\) jest równy?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

sinus alfa

Post autor: piasek101 »

Np z trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 1x; 2x (naprzeciw tej ostatniej kąt alfa).
ODPOWIEDZ