Czy ktoś mógłby mi pomóc z tym zadaniem? Będę bardzo wdzięczny, dziękuje i pozdrawiam!
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{1,5 \sqrt{2}}{\sqrt{17}}}\)
Ile wynosi cosx?
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skierniewice
Ile wynosi cosx?
Nie bardzo rozumiem, może jakiś przykład?Nakahed90 pisze:Cosinus oblicz z jedynki.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skierniewice
Ile wynosi cosx?
Czy tak?
\(\displaystyle{ sin^2 x+cos^2 x=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2 x = 1 - sin^2 x}\)
\(\displaystyle{ cos x = \sqrt{1 - sin^2 x}}\)
\(\displaystyle{ cos x =\sqrt{1 - (\frac{1,5 \sqrt{2}}{\sqrt{17}})^2}}\)
\(\displaystyle{ cos x =\sqrt{1 - \frac{4,5}{17}}}\)
\(\displaystyle{ cos x =\sqrt{\frac{17}{17} - \frac{4,5}{17}}}\)
\(\displaystyle{ cos x =\sqrt{\frac{12,5}{17}} = \frac{2,5\sqrt{2}}{\sqrt{17}}}\)
\(\displaystyle{ sin^2 x+cos^2 x=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2 x = 1 - sin^2 x}\)
\(\displaystyle{ cos x = \sqrt{1 - sin^2 x}}\)
\(\displaystyle{ cos x =\sqrt{1 - (\frac{1,5 \sqrt{2}}{\sqrt{17}})^2}}\)
\(\displaystyle{ cos x =\sqrt{1 - \frac{4,5}{17}}}\)
\(\displaystyle{ cos x =\sqrt{\frac{17}{17} - \frac{4,5}{17}}}\)
\(\displaystyle{ cos x =\sqrt{\frac{12,5}{17}} = \frac{2,5\sqrt{2}}{\sqrt{17}}}\)