\(\displaystyle{ \cos 2x(1+\tg x\tg 2x) = 1}\)
Z moich obliczeń wyszło mi:
\(\displaystyle{ \cos 2x = 1}\)
Ktoś może potwierdzić ten wynik ?
Sprawdzenie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 lut 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
Sprawdzenie równania
\(\displaystyle{ cos2x(1+tgxtg2x)=1 \Rightarrow cos2x(1+ \frac{sinxsin2x}{cosxcos2x})=}\)
\(\displaystyle{ cos2x \cdot \frac{cosxcos2x+sinxsin2x}{cosxcos2x} =1 \Rightarrow\frac{cosxcos2x+sinxsin2x}{cosx} =1 \Rightarrow \frac{cosx}{cosx}=1 \Rightarrow 1=1}\)
Jest to tożsamość w punktach należących do dziedziny
\(\displaystyle{ cos2x \cdot \frac{cosxcos2x+sinxsin2x}{cosxcos2x} =1 \Rightarrow\frac{cosxcos2x+sinxsin2x}{cosx} =1 \Rightarrow \frac{cosx}{cosx}=1 \Rightarrow 1=1}\)
Jest to tożsamość w punktach należących do dziedziny