Liczba rozwiązań równania
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Liczba rozwiązań równania
no właśnie nie od razu widzę...zati61 pisze:narysuj sobie prawą stronę równości i od razu zobaczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Liczba rozwiązań równania
wystarczy ze ograniczysz sie do jednego okresu np. 0;2pi wtedy:
\(\displaystyle{ f(x)=sinx +| sinx|= \begin{cases} 2sinx\ ; \ x \in <0; \pi> \\ 0; x \in (\pi; 2 \pi) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=sinx +| sinx|= \begin{cases} 2sinx\ ; \ x \in <0; \pi> \\ 0; x \in (\pi; 2 \pi) \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Liczba rozwiązań równania
Nie za bardzo rozumiem... a co z tym x-em po lewej stronie? Mógłbys napisać całe rozwiązanie? Z góry dziękuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Liczba rozwiązań równania
równania możemy rozwiązać graicznie też, jeśli mamy: \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\)
to rysujemy obie funkcjie i patrzymy gdzie sie przecinaja(to sa rozwiazania).
Po narysowaniu g(x) rysujesz f(x), a to jest po prostu x, czyli prosto
to rysujemy obie funkcjie i patrzymy gdzie sie przecinaja(to sa rozwiazania).
Po narysowaniu g(x) rysujesz f(x), a to jest po prostu x, czyli prosto
Ostatnio zmieniony 8 lut 2010, o 17:24 przez zati61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Liczba rozwiązań równania
rozumiem ze to inne zadanie?
Jesli tak to odsylam tu: https://matematyka.pl/176408.htm
Jesli tak to odsylam tu: https://matematyka.pl/176408.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Liczba rozwiązań równania
Nie to nie jest inne zadanie. Jak wyznaczyć ilość rozwiązań tego równania? Proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Liczba rozwiązań równania
aha, narysowales te 2 funkcje ? z sinusem i y=x jesli tak to chyba nie trudno odczytac ile razy obie funkcje sie przecinaja
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy