Oblicz sin2x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bbravop231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 lut 2010, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Oblicz sin2x

Post autor: bbravop231 »

Oblicz \(\displaystyle{ \sin 2x}\) oraz \(\displaystyle{ \sin (2x - \pi)}\), jeżeli \(\displaystyle{ \cos x= -\frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ x \in (\pi; \frac{3}{2}\pi)}\)

\(\displaystyle{ \sin 2x}\) obliczyłem. Natomiast nie wiem jak zabrać się za \(\displaystyle{ \sin (2x - \pi)}\). Prosze o jakieś wskazówki.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Oblicz sin2x

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \sin (2x - \pi)=-sin(\pi-2x)}\) i dalej ze wzorów redukcyjnych.
ODPOWIEDZ