Miguel odpowiada za porządek w szatni Realu Madryt. Bardzo lubi swoją pracę i zawsze ma wszystko zapięte na ostatni guzik.
Wiadomo, że w szatni znajduje się w sumie 120 koszulek. Koszulki poukładane są bardzo starannie w szafkach z których jedna jest większa i mieści dwa razy więcej koszulek niż każda pozostała („normalna”). Liczba koszulek w każdej szafce normalnej jest o 3 większa od liczby wszystkich szafek w szatni(łącznie normalne + jedna większa). Ile szafek znajduje się w szatni Realu Madryt ?
jak to zrobić?
równanie kwadratowe , z. tekstowe
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
równanie kwadratowe , z. tekstowe
x - ilość koszulek w normalnej szafcere
y - ilość szafek
x(y-1)+2x=120
x-3=y
Niezły wstęp
y - ilość szafek
x(y-1)+2x=120
x-3=y
Niezły wstęp