Rozwiąż nierówność - łatwa ?
Rozwiąż nierówność - łatwa ?
\(\displaystyle{ \frac{2x - 6}{3} -}\) \(\displaystyle{ \frac{4x - 6}{2} > -3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Rozwiąż nierówność - łatwa ?
\(\displaystyle{ \frac{2x - 6}{3} -}\) \(\displaystyle{ \frac{4x - 6}{2} > -3}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(2x - 6)-3(4x-6)}{6}>-3\\4x-12-12x+18>-18\\24-8x>0\\8x<24\\x<3}\)
\(\displaystyle{ \frac{2(2x - 6)-3(4x-6)}{6}>-3\\4x-12-12x+18>-18\\24-8x>0\\8x<24\\x<3}\)