Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
jawer350
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: D-w
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: jawer350 »

Witam! Miałbym prośbę co do nakierowania mnie w rozwiązaniu pewnego równania

\(\displaystyle{ a= 32cos20^\circ \cdot cos40^\circ \cdot cos80^\circ}\)

wiem, że wynik ma wyjść: \(\displaystyle{ a=4}\)

Z góry dzięki wielkie za pomoc
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ a= 32cos20^\circ \cdot cos40^\circ \cdot cos80^\circ= \frac{16*2*sin20^\circ*cos20\circ*cos40^\circ*cos80^\circ}{sin20^\circ}= \frac{8*2*sin40^\circ*cos40^\circ*cos80^\circ}{sin20^\circ} = \frac{4*2*sin80^\circ*cos80^\circ}{sin20^\circ} = \frac{4*sin160^\circ}{sin20^\circ} =4}\)
Awatar użytkownika
jawer350
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 20 sty 2010, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: D-w
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: jawer350 »

dzięki kolego! Już wiem gdzie popełniłem błąd.
ODPOWIEDZ