rozwiąż nierówność
rozwiąż nierówność
rozwiąż nierówność sin2x< - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) x\(\displaystyle{ \in <0,2pi>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ x \in <0,2\pi> \wedge Sin(2x)< -\frac{1}{2} \Leftrightarrow x \in <0,2\pi> \wedge \frac{7}{6}\pi < 2x < \frac{11}{6}\pi}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow x \in ( \frac{7}{12}, \frac{11}{12})}\)
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow x \in ( \frac{7}{12}, \frac{11}{12})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
rozwiąż nierówność
Za ,,mało" uwzględniłeś zmianę okresu.rsasquatch pisze:...
\(\displaystyle{ \Leftrightarrow x \in ( \frac{7}{12}, \frac{11}{12})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
rozwiąż nierówność
Dzięki, że zauważyłeś
\(\displaystyle{ x \in ( \frac{7}{12}\pi , \frac{11}{12}\pi ) \cup ( \frac{19}{12}\pi , \frac{23}{12}\pi )}\)
Teraz powinno być dobrze
\(\displaystyle{ x \in ( \frac{7}{12}\pi , \frac{11}{12}\pi ) \cup ( \frac{19}{12}\pi , \frac{23}{12}\pi )}\)
Teraz powinno być dobrze