Parametr k

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
sylmasz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 10:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Grajewo

Parametr k

Post autor: sylmasz »

Dla jakich wartości parametru k równanie
\(\displaystyle{ 2sin(x- \frac{\pi}{3}) =2 \left| k- \frac{1}{2}\right| -5}\)
ma rozwiązanie?
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

Parametr k

Post autor: tomi140 »

musisz rozważyć 2 przypadki . Ponieważ sinus \(\displaystyle{ \in <-1,1>}\) ale w tym przypadku będziemy rozważać od <-2,2> więc wystarczy , że zrobisz dwie nierówności 2 \(\displaystyle{ \left|k- \frac{1}{2} \right|-5 \ge -2}\) \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ \left|k- \frac{1}{2} \right|-5 \le 2}\) potem część wspólna i to wszystko:)
ODPOWIEDZ