Oblicz cos, znając tg
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz cos, znając tg
\(\displaystyle{ \tg x = \frac{\sin x}{\cosx }}\)
\(\displaystyle{ 4 = \frac{\sin x}{\cos x }}\)
\(\displaystyle{ 4 \cos x = \sin x}\)
Wykorzystaj 1 tryg. \(\displaystyle{ sin x ^{2} + cos x^{2} = 1}\)
Rozwiąż układ równań ..
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} sin x ^{2} + cos x^{2} = 1\\4 \cos x = \sin x\ \end{array}}\)
no i potem jak znajdziesz sinx i cosx to
\(\displaystyle{ \cos 2x = \sin x^{2}- \cos x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4 = \frac{\sin x}{\cos x }}\)
\(\displaystyle{ 4 \cos x = \sin x}\)
Wykorzystaj 1 tryg. \(\displaystyle{ sin x ^{2} + cos x^{2} = 1}\)
Rozwiąż układ równań ..
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} sin x ^{2} + cos x^{2} = 1\\4 \cos x = \sin x\ \end{array}}\)
no i potem jak znajdziesz sinx i cosx to
\(\displaystyle{ \cos 2x = \sin x^{2}- \cos x ^{2}}\)