\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha + \cos \alpha}{\cos \alpha} = 1 + \tg \alpha}\)
Chcę sprawdzić, czy dobrze zrobiłem ten przykład Wyszło mi, że jest to tożsamość trygonometryczna, ale nie wiem czy dobrze skróciłem
Tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ P= 1 + \tg \alpha=1+\frac{sin\alpha}{cos\alpha}=\frac{sin\alpha+cos\alpha}{cos\alpha}=L}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska ;)
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 13 razy
Tożsamości trygonometryczne
Dziękujętometomek91 pisze:\(\displaystyle{ P= 1 + \tg \alpha=1+\frac{sin\alpha}{cos\alpha}=\frac{sin\alpha+cos\alpha}{cos\alpha}=L}\)
Edit/ nie chcę robić nowego tematu więc tutaj wkleję jeszcze jeden przykład:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha + \cos \alpha}{\sin \alpha} = \ctg \alpha * ( 1 + \tg \alpha )}\)
Mi wyszło 1 = 1 + \(\displaystyle{ \tg \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 3 lut 2010, o 22:09 przez sYa_TPS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Tożsamości trygonometryczne
\(\displaystyle{ P= \ctg * ( 1 + \tg \alpha )=ctg\alpga+1=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}+1=\frac{\sin \alpha + \cos \alpha}{\sin \alpha} =L}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska ;)
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 13 razy
Tożsamości trygonometryczne
Dlaczego ctg * ( 1 + tg ) wychodzi ctg +1 ?tometomek91 pisze:\(\displaystyle{ P= \ctg * ( 1 + \tg \alpha )=ctg\alpga+1 =\frac{cos\alpha}{sin\alpha}+1=\frac{\sin \alpha + \cos \alpha}{\sin \alpha} =L}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Tożsamości trygonometryczne
bo \(\displaystyle{ tg= \frac{1}{ctg}}\)
\(\displaystyle{ ctg(1+tg) = ctg(1+ \frac{1}{ctg}) = ctg + \frac{ctg}{ctg} = ctg+1}\)
\(\displaystyle{ ctg(1+tg) = ctg(1+ \frac{1}{ctg}) = ctg + \frac{ctg}{ctg} = ctg+1}\)