wyznacz x i y

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
damcios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 341
Rejestracja: 3 lis 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 1 raz

wyznacz x i y

Post autor: damcios »

wyznacz x i y
\(\displaystyle{ sin(x-y)= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(x+y)=0,5}\)
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

wyznacz x i y

Post autor: mostostalek »

na oko:
\(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{24}+2k\pi \\ y=\frac{\pi}{24} + 2k\pi}\)
ODPOWIEDZ