Oblicz wartość wyrażenia W

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
start30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2 sty 2010, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 8 razy

Oblicz wartość wyrażenia W

Post autor: start30 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ W= \left( tg \alpha + \frac{1}{tg \alpha } \right)sin \alpha cos \alpha .}\).
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Oblicz wartość wyrażenia W

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ W= \left( \frac{sin \alpha }{cos \alpha } + \frac{1}{ \frac{sin \alpha }{cos \alpha } } \right) \cdot sin \alpha cos \alpha = \left( \frac{sin \alpha }{cos \alpha } + \frac{cos \alpha }{sin \alpha }\right) \cdot sin \alpha cos \alpha = \left( \frac{sin^2 \alpha + cos^2 \alpha }{sin \alpha cos \alpha } \right) \cdot sin \alpha cos \alpha = sin^2 \alpha + cos^2 \alpha = 1}\)
start30
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2 sty 2010, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 8 razy

Oblicz wartość wyrażenia W

Post autor: start30 »

Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ