mam pytanko jak oblicza sie funkcje odwrotną tego typu:
y=-π/2 + arctg(x+1)
wiem że trzeba zamienić zmienne x i y, ale jak jestem w momencie:
y+π/2=actg(x+1) to nie wiem co dalej.
please help
funkcja odwrotna do funkcji cyklometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 cze 2006, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 3 razy
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
funkcja odwrotna do funkcji cyklometrycznej
\(\displaystyle{ x+1=ctg(y+\frac{\pi}{2}) \\ x=ctg(y+\frac{\pi}{2})-1}\)
i zamiana
\(\displaystyle{ y=ctg(x+\frac{\pi}{2})-1}\)
i zamiana
\(\displaystyle{ y=ctg(x+\frac{\pi}{2})-1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 cze 2006, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 3 razy