Równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mar_nn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 lis 2008, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: mar_nn »

a) \(\displaystyle{ 4sin(\pi x)= 4x^{2} -4x+5}\)

b) \(\displaystyle{ cos( \frac{2\pi}{x})+ \frac{1}{2} x^{2} =2x-3}\)

Proszę o rozpisanie krok po kroku.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

a) \(\displaystyle{ sin(\pi x)= (x -0,5)^2 + 1}\)

b) \(\displaystyle{ cos( \frac{2\pi}{x})=- \frac{1}{2}( x-2)^2 -1}\)
mar_nn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 lis 2008, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: mar_nn »

Ok, tylko nie do końca rozumiem. Podejrzałem odpowiedzi w zbiorku: a) 0,5; b) 2. Dokładnie takie by były odpowiedzi gdyby w obu przykładach (w twoim poście) lewa strona równała się zero, czy to znaczy że faktycznie \(\displaystyle{ sin(\pi x)=0}\)? A jak tak to skąd to wiadomo?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

mar_nn pisze:Ok, tylko nie do końca rozumiem. Podejrzałem odpowiedzi w zbiorku: a) 0,5; b) 2. Dokładnie takie by były odpowiedzi gdyby w obu przykładach (w twoim poście) lewa strona równała się zero, czy to znaczy że faktycznie \(\displaystyle{ sin(\pi x)=0}\)? A jak tak to skąd to wiadomo?
Nie tyle ,,lewa strona" ma być zerem, co ,,nawias po lewej".

Wynika to z faktu istnienia rozwiązania (ograniczoność sinusa i kosinusa) - to (+1) lub (-1) na końcu równań oraz fakt, że gdyby ,,nawias nie był" zerowy to rozwiązań by nie było.
Więc (pomimo chaotyczności mojego opisu) aby rozwiązanie istniało jedyną podejrzaną wersją jest ta gdzie rozwiązaniem jest miejsce zerowe nawiasu.
ODPOWIEDZ