Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lobiks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 23 sty 2010, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: lobiks »

Witam!

Mam nadzieje że w dobrym temacie umieszczam zadanie poniżeszej treści:

W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych \(\displaystyle{ \alpha , \beta}\) spełniony jest warunek:

\(\displaystyle{ sin \aplha + sin \beta = \frac{ \sqrt{5} }{2}}\)
Oblicz iloczyn cosinusów tych kątów.

Z góry wielkie dzięki za pomoc:) Mile widziana wskazówka i całe rozwiązanie zadania:)
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rodzyn7773 »

sinusy tych kątów są liczbami dodatnimi. Podnieś wyrażenia po lewej i prawej stronie do kwadratu
ODPOWIEDZ