Witam!
Mam problem z narysowaniem 2 funkcji trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ sinx*cosx*tgx*ctgx}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ f(x)=sinx*sgn(x)+tgx}\)
Jest to bardzo pilne, prosze o pomoc!
Narysuj wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 17:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Narysuj wykres funkcji
1.
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ sinx*cosx*tgx*ctgx}{2}= \frac{ sinx*cosx*\frac{sinx}{cosx}*\frac{cosx}{sinx}}{2}=\frac{sinxcosx}{2}=\frac{1}{4}sin2x}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{ sinx*cosx*tgx*ctgx}{2}= \frac{ sinx*cosx*\frac{sinx}{cosx}*\frac{cosx}{sinx}}{2}=\frac{sinxcosx}{2}=\frac{1}{4}sin2x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 17:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
Narysuj wykres funkcji
Skąd ci wyszło że \(\displaystyle{ \frac{sinxcosx}{2}= \frac{1}{4}sin2x}\) ? No i jak mniej wiecej bedzie wyglądał wykres takiej funkcji?