Witam
Mógłby ktoś pokazać mi jak liczyć dziedzine KROK PO KROKU?
arccos\(\displaystyle{ \sqrt{x/2-x}}\)
Z góry dziękuję
Dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Dziedzina funkcji
przede wszystkim, założenie że wyrażenie pod pierwiastkiem
\(\displaystyle{ w \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2-x} \ge 0}\)
I rozwiązujesz jak zwykłą nierówność wymierną.
Pzdr.
MM.
\(\displaystyle{ w \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2-x} \ge 0}\)
I rozwiązujesz jak zwykłą nierówność wymierną.
Pzdr.
MM.
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
Dziedzina funkcji
Ale dodatkowo wiemy że wyrażenie pod arccos musi być z przedziału \(\displaystyle{ <-1;1>}\) Dlatego biorąc pod uwagę, komentarz mateusz_rad, otrzymujemy nierówność :
\(\displaystyle{ 0 \le \sqrt{ \frac {x}{2-x}} \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \sqrt{ \frac {x}{2-x}} \le 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 19 sty 2010, o 19:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłowice
Dziedzina funkcji
Dziękuję.
No własnie... ale może wstyd się przyznać ale akurat tego przykładu nie umiem dalej rozwiązać.
Mam problem z rozwiazywaniem nierownosci gdzie wystepuje x dwukrotnie.
No własnie... ale może wstyd się przyznać ale akurat tego przykładu nie umiem dalej rozwiązać.
Mam problem z rozwiazywaniem nierownosci gdzie wystepuje x dwukrotnie.
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Dziedzina funkcji
zamieniasz to na iloczyn i powstaje
\(\displaystyle{ x(2-x) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=2}\)
i rysujesz parabolke jak dla funkcji kwadratowej i wyznaczasz przedzial
\(\displaystyle{ x(2-x) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=2}\)
i rysujesz parabolke jak dla funkcji kwadratowej i wyznaczasz przedzial