Równość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: v_vizis »

Sprawdź, czy dana równość jest równością trygonometryczną. Odp: TAK
\(\displaystyle{ \frac{1+sin4x}{co4x} = \frac{1+tg2x}{1-tg2x}}\)

Pozdrawiam;)
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: pingu »

\(\displaystyle{ \frac{1+sin4x}{co4x} = \frac{sin ^{2}2x + 2sin2xcos2x + cos ^{2}2x }{cos ^{2}2x -sin ^{2}2x } = \frac{(sin2x+cos2x) ^{2} }{cos ^{2}2x(1-tg ^{2}2x )}= \frac{[cos2x(1+tg2x)] ^{2} }{cos ^{2}2x(1-tg ^{2}2x )}=\frac{(1+tg2x) ^{2} }{(1-tg 2x ) \cdot (1+tg 2x )}=\frac{1+tg2x}{1-tg 2x}}\)

cnw

pozdrawiam
pingu
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: v_vizis »

Dziękuję;)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równość trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

W równościach trzeba najpierw sprawdzić jednakowość dziedzin - lewej i prawej strony.
ODPOWIEDZ