równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Uzo »

Czy ktoś mógłby podać mi rozwiązania tego równania ? Bo nie wiem czy mi dobrze wyszło, czy coś jest nie tak w odp.
(2sin�x-1)(sinx+1)=0
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Maniek »

Wymnóż, podstaw za sinL=t, wychodzi że t=0 or t=-1 i wracasz do podstawienia!
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: juzef »

Ja bym polecał przedstawienie tego w postaci \(\displaystyle{ 2 (\sin x -\frac{\sqrt{2}}{2})(\sin x + \frac{\sqrt{2}}{2})( \sin x +1 )=0}\) albo \(\displaystyle{ - (\sin x +1)\cos {2x}=0}\). Chyba wiadomo co z tym dalej zrobić.
ODPOWIEDZ