Suma pierwiastków równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Suma pierwiastków równania

Post autor: v_vizis »

Oblicz sumę wszystkich pierwiastków równania: \(\displaystyle{ \sin 3x=\ctg \frac{25 \pi}{2}}\), które spełniają nierówność \(\displaystyle{ |x-5pi| \le 5pi}\)
Bardzo proszę może ktoś napisać jak poprawnie powinnam to zapisać?

-- 30 sty 2010, o 21:35 --

moje pi w wyrażeniu po lewej stronie powinno być w liczniku, nie w mianowniku.

Pozdrawiam;)

-- 30 sty 2010, o 21:39 --

W wyrażeniu po lewej stronie przy sin3 powinien być jeszcze x
Ostatnio zmieniony 30 sty 2010, o 21:58 przez Rogal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: A to jakiś problem jest to poprawić?
Awatar użytkownika
Morusek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 8 lut 2009, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 29 razy

Suma pierwiastków równania

Post autor: Morusek »

A gdzie przepraszam jest równanie... ? Problem nie polega na tym, gdzie powinno być \(\displaystyle{ \Pi}\) tylko gdzie jest \(\displaystyle{ x}\)
v_vizis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 30 sty 2010, o 20:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 96 razy
Pomógł: 8 razy

Suma pierwiastków równania

Post autor: v_vizis »

Dziękuję za poprawienie mojego postu:) Treść zadania jest już poprawnie zapisana.

Bardzo proszę użytkowników forum o jego rozwiązanie.

Pozdrawiam;)
Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ