niewiem jak to zrobic
Zad1
oblicz pole trójkąta o bokach \(\displaystyle{ 5\mbox{cm}}\) i \(\displaystyle{ 8\mbox{cm}}\) w kącie miedzy nimi \(\displaystyle{ 30 ^{\circ}}\).
Zad2
Oblicz pole ramion o boku \(\displaystyle{ a=4\mbox{cm}}\) i kącie \(\displaystyle{ 45^{\circ}}\)
Zad3
Oblicz pole równoległoboku o bokach \(\displaystyle{ 3\mbox{cm}}\) i \(\displaystyle{ 2 \mbox{cm}}\).
Zad4 Rozwiąż trójkąt prostokątny jeżeli:
a) \(\displaystyle{ |AB| =7, |BC| =5 ,|\measuredangle ABC|=90^{\circ}}\)
b) \(\displaystyle{ |\measuredangle ABC|=90 ^{\circ}, |CB|=4, |\measuredangle CBA| = 20^{\circ}}\)
zad5.
Cień drzewa ma \(\displaystyle{ 12\mbox{cm}}\) i wierzchołek tego drzewa widać na ziemi pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz wyskość tego drzewa, jeśli \(\displaystyle{ \alpha}\) wynosi a) \(\displaystyle{ 40^{\circ}}\), b)\(\displaystyle{ 60^{\circ}}\)
zad6
oblicz:
a) \(\displaystyle{ \cos 45^{\circ} (\sin 30 ^{\circ}+ \cos 60 ^{\circ})}\)
b)\(\displaystyle{ \tg 45 ^{\circ}+ \cos 30 ^{\circ}- \sin 60^{\circ}}\)
funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBN
- Podziękował: 1 raz
funkcje trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 31 sty 2010, o 06:35 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
funkcje trygonometryczne
Zad. 1
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b \cdot \sin \alpha \\
P=5 \cdot 4 \cdot \sin 3 0=5 \cdot 4 \cdot \frac{1}{2}=10 cm ^{2}}\)
-- 30 sty 2010, o 18:01 --
Zad. 6
\(\displaystyle{ \cos 4 5 \left( \sin 3 0+ \cos 6 0 \right) = \frac{ \sqrt{2} }{2} \left( \frac{1}{2}+ \frac{1}{2}\right)= \frac{ \sqrt{2} }{2} \\ \\
\tg 4 5+ \cos 3 0- \sin 6 0=1+ \frac{ \sqrt{3} }{2}- \frac{ \sqrt{3} }{2}=1}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot b \cdot \sin \alpha \\
P=5 \cdot 4 \cdot \sin 3 0=5 \cdot 4 \cdot \frac{1}{2}=10 cm ^{2}}\)
-- 30 sty 2010, o 18:01 --
Zad. 6
\(\displaystyle{ \cos 4 5 \left( \sin 3 0+ \cos 6 0 \right) = \frac{ \sqrt{2} }{2} \left( \frac{1}{2}+ \frac{1}{2}\right)= \frac{ \sqrt{2} }{2} \\ \\
\tg 4 5+ \cos 3 0- \sin 6 0=1+ \frac{ \sqrt{3} }{2}- \frac{ \sqrt{3} }{2}=1}\)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2011, o 20:45 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.