największa wartość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
BaTinka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 4 sty 2010, o 14:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

największa wartość funkcji

Post autor: BaTinka91 »

Witam,
mam problem z takim zadaniem:

znajdź największą wartość funkcji

\(\displaystyle{ sinx +cosx -1}\)

\(\displaystyle{ x \in (0; \frac{\pi}{2} )}\)
abc666

największa wartość funkcji

Post autor: abc666 »

35088.htm
BaTinka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 4 sty 2010, o 14:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

największa wartość funkcji

Post autor: BaTinka91 »

oki dzięki, ale gdzie ta największa wartość?
abc666

największa wartość funkcji

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ \sin x+\cos x}\) w \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Zgodnie z tym co jest pod tym linkiem który podałem, jest to największa wartość jakie to wyrażenie może przyjąć, więc \(\displaystyle{ \sin x+\cos x -1}\) przyjmuje wartość największą w \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) i równa jest ona \(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\)
BaTinka91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 4 sty 2010, o 14:47
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

największa wartość funkcji

Post autor: BaTinka91 »

aha dzieki wielkie
ODPOWIEDZ