Wyznaczyć funkcję odwrotną
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 paź 2008, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Mam ogromny problem z wyznaczeniem wzrou funkcji odwrotnej do podanej:
\(\displaystyle{ -3\arccos \sqrt{ \frac{3-x}{x+1} }}\)
\(\displaystyle{ -3\arccos \sqrt{ \frac{3-x}{x+1} }}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2012, o 17:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Najpierw należałoby określić zbiór wartości tej funkcji, który jest dziedziną funkcji odwrotnej. Najlepiej, gdyby to był zbiór pusty, bo wtedy nie byłoby co liczyć.
\(\displaystyle{ y=-3\arccos \sqrt{ \frac{3-x}{x+1} } \Leftrightarrow \arccos \sqrt{ \frac{3-x}{x+1} }= \frac{-y}{3} \Leftrightarrow \sqrt{ \frac{3-x}{x+1} }=\sin \frac{-y}{3} \Leftrightarrow \frac{3-x}{x+1} = \left( \sin \frac{-y}{3}\right)^2=t \Leftrightarrow 3-x=xt+t \Leftrightarrow (t+1)x=3-t \Leftrightarrow x= \frac{3-t}{1+t}= \frac{3-\left( \sin \frac{-y}{3}\right)^2}{1+\left( \sin \frac{-y}{3}\right)^2}.}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3-\left( \sin \frac{-x}{3}\right)^2}{1+\left( \sin \frac{-x}{3}\right)^2}.}\)
Pozwolę sobie jeszcze raz zwrócić uwagę, że dziedziną ostatniej funkcji nie jest zbiór liczb rzeczywistych (chyba?).
\(\displaystyle{ y=-3\arccos \sqrt{ \frac{3-x}{x+1} } \Leftrightarrow \arccos \sqrt{ \frac{3-x}{x+1} }= \frac{-y}{3} \Leftrightarrow \sqrt{ \frac{3-x}{x+1} }=\sin \frac{-y}{3} \Leftrightarrow \frac{3-x}{x+1} = \left( \sin \frac{-y}{3}\right)^2=t \Leftrightarrow 3-x=xt+t \Leftrightarrow (t+1)x=3-t \Leftrightarrow x= \frac{3-t}{1+t}= \frac{3-\left( \sin \frac{-y}{3}\right)^2}{1+\left( \sin \frac{-y}{3}\right)^2}.}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3-\left( \sin \frac{-x}{3}\right)^2}{1+\left( \sin \frac{-x}{3}\right)^2}.}\)
Pozwolę sobie jeszcze raz zwrócić uwagę, że dziedziną ostatniej funkcji nie jest zbiór liczb rzeczywistych (chyba?).
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 paź 2008, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Dziękuje. Jeśli to możliwe prosiłbym jednak o wytłumaczenie procedury wyznaczania funkcji odwrotnej w tym przykładzie. Literatura albo milczy na ten temat, albo podaje banalne przykłady.
Wyznaczyć funkcję odwrotną
30 stycznia 2010, 02:46 i wszystko jasnePozwolę sobie jeszcze raz zwrócić uwagę, że dziedziną ostatniej funkcji nie jest zbiór liczb rzeczywistych (chyba?).
Mianownik Ci się nie wyzeruje, bo jest sumą liczby dodatniej i nieujemnej.
JankoS, Ci pokazał jak ta procedura wyglada wiec?Dziękuje. Jeśli to możliwe prosiłbym jednak o wytłumaczenie procedury wyznaczania funkcji odwrotnej w tym przykładzie. Literatura albo milczy na ten temat, albo podaje banalne przykłady
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Tutaj nie chodzi o mianownik. Dziedziną jest obraz funkcji, która odwracamy, a którego "nie miałem zdrowia" liczyć. Na pewno (?) jest to jakiś przedział domknięty.miodzio1988 pisze: Mianownik Ci się nie wyzeruje, bo jest sumą liczby dodatniej i nieujemnej.
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Tak, tak. Racja. Nie wiem czemu widziałem tam inną funkcję cyklometryczną Zwracam honor.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Wiem że odkopuję dinozaura, ale czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego JankoS przeszedł z \(\displaystyle{ \arccos}\) na \(\displaystyle{ \sin}\) zamiast na \(\displaystyle{ \cos}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Teraz już nie pamiętam "dlaczego". Wtedy to przegapiłem, ale to jest błąd. Powinien być cosinus.