Witam. Mam problem z obliczeniem wartości tego wyrażenia. Gdzie popełniam błąd?
\(\displaystyle{ 3 \sin \frac{\pi}{6} + \cos \frac{2}{3} \pi = \sin \frac{\pi}{2} + 2 \cdot \frac{1}{2} = 1 + 1 = 2}\)
Problem z obliczeniem wartości wyrażenia trygonometrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Problem z obliczeniem wartości wyrażenia trygonometrycznego
Nie można sobie tak skracać. Podstaw:
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}\\
cos \frac{2}{3} \pi=-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{6}=\frac{1}{2}\\
cos \frac{2}{3} \pi=-\frac{1}{2}}\)