Kąt w układzie współrzędnych, dla którego znany jest cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
luk666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2010, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: radom

Kąt w układzie współrzędnych, dla którego znany jest cos

Post autor: luk666 »

Jeśli w zadaniu z funkcji trygonometrycznych jest polecenie, żeby narysować w układzie współrzędnych kąt dla którego \(\displaystyle{ cos}\) równa się np. \(\displaystyle{ -\frac{4}{3}}\), to czy taki rysunek będzie dobry dla tego typu zadań? Czy to, że kąt nie idzie od pierwszej ćwiartki czemuś szkodzi?

Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Kąt w układzie współrzędnych, dla którego znany jest cos

Post autor: Crizz »

luk666 pisze: Czy to, że kąt nie idzie od pierwszej ćwiartki czemuś szkodzi?
Myślę, że nie istnieje w pierwszej ćwiartce kąt, którego cosinus wynosiłby \(\displaystyle{ -\frac{4}{3}}\).

Przykłąd jest zły, bo \(\displaystyle{ cos\alpha \in <-1,1>}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ \alpha}\).
luk666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2010, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: radom

Kąt w układzie współrzędnych, dla którego znany jest cos

Post autor: luk666 »

Pomyliłem się, miało być \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}}\).
W pierwszej ćwiartce nie istnieje, bo wszystkie funkcje są dodatnie, ale jakby zaczął się w pierwszej ćwiartce a skończył w drugiej albo trzeciej to pewnie by się znalazł. Właśnie o to mi chodzi, czy w takim zadaniu kąt musi się zaczynać w pierwszej ćwiartce i lecieć przeciwnie do wskazówek zegara, czy takie coś jak jest na rysunku też będzie dobre.
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Kąt w układzie współrzędnych, dla którego znany jest cos

Post autor: pingu »

kąt musi być zaznaczony od osi oX w I ćwiartce aż do ramienia w II i III ćwiartce, gdyż cos ujemny jest również w III ćwiartce

dla II ćwiartki będzie to powyżej 90st,
dla III ćwiartki powyżej 180st

pozdrawiam
pingu
luk666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2010, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: radom

Kąt w układzie współrzędnych, dla którego znany jest cos

Post autor: luk666 »

Czyli to co jest na rysunku jest źle? W zadaniu mowa jest o kącie, a nie wszystkich możliwych kątach. Narysowałem coś takiego jak na rysunku na sprawdzianie i tak się zastanawiam, czy coś takiego przejdzie.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Kąt w układzie współrzędnych, dla którego znany jest cos

Post autor: Crizz »

Jeśli pytanie dotyczyło jednego przykładowego kąta, to jest dobrze.
ODPOWIEDZ