Chyba wakacje zle wplynely na moja zdolnosc do rozwiazywania problemow... Za trygonometria nigdy nie przepadalem choc to taka piekna dziedzina
cos α - sin α = x
Jak znalezc α nie wspomagajac sie kalkulatorem naukowym albo jakims programem? (x jest roznica (cos b - sin b), a ja chyba jednak moge sobie pozwolic na arcusy)
Zaloze sie ze jak zwykle cos prostego.
Znajdz kat
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Znajdz kat
Masz wzór:
\(\displaystyle{ cos\alpha - sin\alpha = \sqrt{2}cos(45+\alpha)}\)
to 45 to oczywiście w stopniach
wtedy masz \(\displaystyle{ cos(45+\alpha)=\frac{x}{\sqrt{2}}}\)
no i już z górki
\(\displaystyle{ cos\alpha - sin\alpha = \sqrt{2}cos(45+\alpha)}\)
to 45 to oczywiście w stopniach
wtedy masz \(\displaystyle{ cos(45+\alpha)=\frac{x}{\sqrt{2}}}\)
no i już z górki