Przedstaw w postaci iloczynu wyrażenia:
1) cos3x+sinx
2)1+sinx+cosx+tgX
3)1+cosx+cos\(\displaystyle{ \frac{x}{2}}\)
Potrzebuję tego na dzisiaj,więc bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu.
przedstaw w postaci iloczynu
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 20:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- josep6
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
przedstaw w postaci iloczynu
zad.2
\(\displaystyle{ 1+sinx+cosx+tgx=\frac{cosx(1+sinx+cosx)+sinx}{cosx}=\frac{cosx+sinxcosx+cos^{2}x+sinx}{cosx}=(\frac{cosx+sinxcosx+cos^{2}x+sinx}{1}) \cdot (\frac{1}{cosx})}\)
\(\displaystyle{ 1+sinx+cosx+tgx=\frac{cosx(1+sinx+cosx)+sinx}{cosx}=\frac{cosx+sinxcosx+cos^{2}x+sinx}{cosx}=(\frac{cosx+sinxcosx+cos^{2}x+sinx}{1}) \cdot (\frac{1}{cosx})}\)