wyznaczyć funkcję odwrotną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
lofi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

wyznaczyć funkcję odwrotną

Post autor: lofi »

\(\displaystyle{ y=2arccos(\frac{x+2}{x})}\)
jaka powinna być odwrotna funkcja do tej?
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

wyznaczyć funkcję odwrotną

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ \frac{x+2}{x}= cos( \frac{y}{2})\\
1+ \frac{2}{x} = cos( \frac{y}{2})\\
\frac{2}{x} = cos( \frac{y}{2})-1\
x= \frac{2}{cos( \frac{y}{2})-1}}\)
ODPOWIEDZ