Mam zadanie i za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać.
Może ktoś pomoże?
Narysuj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunki:
sin(y-2x)=0 \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ \left|y \right| \le 3}\) \(\displaystyle{ \wedge}\)\(\displaystyle{ x \in < -2\Pi, 2 \Pi>}\)
Proszę o dokładne wyjaśnienie tego zadania i rozwiązanie, bo nic mi nie przychodzi do głowy.
Z góry dziękuję.
Narysować w układzie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Narysować w układzie współrzędnych
Może nie będzie to bardzo dokładne, ale zawsze coś :
a) \(\displaystyle{ sin\alpha = 0}\) gdy \(\displaystyle{ \alpha = k\pi}\) czyli tutaj \(\displaystyle{ y-2x=k\pi}\) (to ,,banda" prostych równoległych)
b) to poziomy pas (możesz poszukać co to)
c) to pionowy pas
Wynik rysunku (każdy podpunkt trzeba zaznaczyć innym kolorem) ta część rysunku która była pomalowana trzema kolorami (jednocześnie); czyli tak zwana ,,część wspólna".
a) \(\displaystyle{ sin\alpha = 0}\) gdy \(\displaystyle{ \alpha = k\pi}\) czyli tutaj \(\displaystyle{ y-2x=k\pi}\) (to ,,banda" prostych równoległych)
b) to poziomy pas (możesz poszukać co to)
c) to pionowy pas
Wynik rysunku (każdy podpunkt trzeba zaznaczyć innym kolorem) ta część rysunku która była pomalowana trzema kolorami (jednocześnie); czyli tak zwana ,,część wspólna".