Równanie kwadratowe z sinusami i parametrem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
vorel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Równanie kwadratowe z sinusami i parametrem

Post autor: vorel »

Dane jest równanie z niewiadomą x i parametrem \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ (sin\alpha + 1) \cdot x ^{2} - (2 \sqrt{2} \cdot sin\alpha)\cdot x + 1}\) , gdzie \(\displaystyle{ \alpha\in \langle - \frac{\pi}{2} , \frac{\pi}{2} \rangle}\)

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ \alpha}\) równanie ma tylko jeden pierwiastek?

P.S w podpowiedzi do tego zadania jest napisane że należy rozpatrzyć 2 przypadki: gdy równanie jest liniowe i gdy jest kwadratowe.

Prosiłbym o pomoc. Dzięki
mflbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 1 mar 2010, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Równanie kwadratowe z sinusami i parametrem

Post autor: mflbn »

Równanie kwadratowe \(\displaystyle{ ax^2+bx+c=0}\)ma tylko jeden pierwiastek, gdy:
\(\displaystyle{ a=0 \wedge b \neq 0}\) - jest to równanie liniowe, które nie jest równoległe do osi OX oraz gdy delta równania kwadratowego równa się 0. (jeden pierwiastek podwójny).

Taka podpowiedź powinna wystarczyć.

/edited
Ostatnio zmieniony 6 mar 2010, o 10:23 przez Rogal, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie kwadratowe z sinusami i parametrem

Post autor: piasek101 »

vorel pisze:Dane jest równanie z niewiadomą x i parametrem \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ (sin\alpha + 1) \cdot x ^{2} - (2 \sqrt{2} \cdot sin\alpha)\cdot x + 1}\) , gdzie \(\displaystyle{ \alpha\in \langle - \frac{\pi}{2} , \frac{\pi}{2} \rangle}\)
mflbn pisze:Mamy równanie kwadratowe ax^2+bx+1=0
Gdzie ?
ODPOWIEDZ