Funkcje trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dominika17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 sty 2010, o 18:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 1 raz

Funkcje trygonometryczne

Post autor: dominika17 »

Jak to zrobić?

Wyznacz wartość funkcji trygonometrycznych kąta A w trójkącie ABC, jeżeli A=(2,3) B=(5,3) C=(5,7).

Z góry dziękuję;))
Awatar użytkownika
emelcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 15 lis 2009, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 14 razy

Funkcje trygonometryczne

Post autor: emelcia »

zaznaczasz punkty w układzie współrzędnych - wychodzi Ci trójkąt prostokątny. Przyprostokątne masz, przeciwprostokątną obliczasz z pitagorasa (wyjdzie bodajże pierwiastek z 20).
Kąt CAB oznacz jako alfa i jedziesz po kolei: sin, cos, tg, ctg - podstawiasz, wyliczasz i koniec:)
mam nadzieję, że zrozumiałaś... nie mam czasu teraz rozwiązywać...
pozdrawiam
ODPOWIEDZ