Witam
Czy może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zadań??
1.Funkcja kwadratowa h określona jest wzorem h(x)=sin alpha * x^{2}+ sqrt{2}+1. Znajdź takie wartości parametru alpha aby każda liczba dodatnia należała do zbioru wartości funkcji h.
2.Znajdź te wartości parametru m , dla których równanie (1-sin eta)m^{2}+2m+4sin eta-8=0 ma rozwiązania.
3.Dla jakich wartości parametru m równanie cos alpha+ sqrt{3}sin alpha =logm^{2}
4.Naszkicuj w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x)=cosx i g(x)= frac{2x+4}{x+3}. Korzystając z wykresów funkcji , podaj liczbę rozwiązań ujemnych i liczę rozwiązań dodatnich równania f(x)=g(x)
w Tym 4 zadaniu nie mam pojęcia jak narysować wykresy o innych wartościach Osi x w jednym układzie .
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
4 zadania z trygonmetri zbior Kiełbasy
-
- Użytkownik
- Posty: 333
- Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 75 razy
4 zadania z trygonmetri zbior Kiełbasy
1. Aby w zbiorze wartości h(x) były wszystkie liczby dodatnie to musimy zrobić dwa założenia :
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin \alpha > 0 \\ \Delta = 0 \end{cases}}\)
Pozostaje rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin \alpha > 0 \\ \Delta = 0 \end{cases}}\)
Pozostaje rozwiązać układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rozewie
- Podziękował: 10 razy
4 zadania z trygonmetri zbior Kiełbasy
a nie \(\displaystyle{ sin \alpha \ge 0}\)Przeciez jak sin=0 to w zbiorze wartości są wszystkie dodatnie??Dudas pisze:1. Aby w zbiorze wartości h(x) były wszystkie liczby dodatnie to musimy zrobić dwa założenia :
\(\displaystyle{ \begin{cases} sin \alpha > 0 \\ \Delta = 0 \end{cases}}\)
Pozostaje rozwiązać układ równań
Pozdrawiam