..\(\displaystyle{ <0;2\pi>}\) każde z podanych niżej nierówności:
a) \(\displaystyle{ |\sin x|>|\cos x|}\)
b) \(\displaystyle{ \sin ^{3}x\cos x -\cos ^{3}x\sin x \leqslant \frac{1}{4}}\)
Wyznacz rozwiązanie zawarte w przedziale..
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Wyznacz rozwiązanie zawarte w przedziale..
a) \(\displaystyle{ \left| tg x\right| > 0}\) z wykresu odczytaj sobie
b) \(\displaystyle{ sin x\ cos x (-(cos 2x)) \le \frac{1}{4} \\ -\frac{sin2x}{2}\cdot cos2x \le \frac{1}{4} \\ sin4x \ge \frac{1}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ sin x\ cos x (-(cos 2x)) \le \frac{1}{4} \\ -\frac{sin2x}{2}\cdot cos2x \le \frac{1}{4} \\ sin4x \ge \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Wyznacz rozwiązanie zawarte w przedziale..
a mógłbyś bardziej to rozpisać, jak do te go doszedłeś? bo nie mogę tego rozkminić..
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Wyznacz rozwiązanie zawarte w przedziale..
wyjąłem przed nawias \(\displaystyle{ cosx\ sinx}\) zostało w nawiasie to co zostało ;P no więc odwróciłem to znakiem minusa i zauważyłem, że to cos2x (zakładam, że znasz wzory na cos2x i sin2x ). \(\displaystyle{ cosx\ sinx}\) to inaczej połowa sin2x, więc tak też zapisałem. cos2x wziąłem na wspólną kreskę ułamkową czyli pomnożyłem przez 2 i zauważyłem, że licznik to -sin4x, a mianownik to po prostu 2. Pomnożyłem razy 2 i jest
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Wyznacz rozwiązanie zawarte w przedziale..
kurcze, przed chwilą do tego doszedłem:) ale dziękuje, a przyklad a)? jak?-- 26 sty 2010, o 19:13 --a juz wiem, dobra, jaki ja jestem głupi.. fuck.. przecież Ty podzieliłeś przez |cosx| tak?