Obliczanie wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Obliczanie wyrażenia

Post autor: Petermus »

Jeżeli \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{3} - \sqrt{2}}{ \sqrt{7}}}\), to ile wynosi wartość wyrażenia \(\displaystyle{ sin^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha.}\)

Bardzo proszę o pomoc
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

Obliczanie wyrażenia

Post autor: Dudas »

\(\displaystyle{ sin^2 \alpha + cos^2 \alpha}\) ZAWSZE wynosi 1
ODPOWIEDZ