Kiedy cesarz Karol V odwiedził w 1541 roku Norymbergę, miasto podarowało mu złoty puchar, w którym znajdowało się 100 sztuk złota. Pierwsza z nich miała wartość jednego dukata, druga-dwóch, trzecia-trzech itd. , aż do setnej mającej wartość 100 dukatów. Jaką wartość przedstawiał dar, nie licząc pucharu ?
Proszę o pomoc
Kiedy cesarz Karol V odwiedził w 1541 roku Norymbergę
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Kiedy cesarz Karol V odwiedził w 1541 roku Norymbergę
Potraktujmy to jako ciąg arytmetyczny, w którym \(\displaystyle{ a _{1}=1, a _{n}=100, R=1}\). Obliczamy sumę 100 początkowych wyrazów
\(\displaystyle{ S _{n}= \frac{a _{1} +a _{n} }{2}*n}\)
\(\displaystyle{ S _{100}= \frac{1+100}{2}*100=5050}\)
\(\displaystyle{ S _{n}= \frac{a _{1} +a _{n} }{2}*n}\)
\(\displaystyle{ S _{100}= \frac{1+100}{2}*100=5050}\)