zadania z trygonometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Gg_Mrsl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 maja 2009, o 17:04
Płeć: Mężczyzna

zadania z trygonometrii

Post autor: Gg_Mrsl »

Mam do rozwiązania zadania:

\(\displaystyle{ \frac{cos ^{2}30 - 3 tg 30 \cdot tg 60 }{1-3 tg45}}\)

i udowodnić tożsamość:

\(\displaystyle{ \frac{cos ^{3}\alpha-cos ^{2}\alpha }{sin ^{3}\alpha-sin\alpha}=tg\alpha}\)

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Będę wdzięczny za rozwiązanie lub pomoc przy rozwiązaniu. Nie mogłem znaleźć symbolu stopni w instrukcji latex dlatego zostało bez.
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

zadania z trygonometrii

Post autor: czekoladowy »

\(\displaystyle{ \frac{cos ^{2}30 - 3 tg 30 \cdot tg 60 }{1-3 tg45}= \frac{ \frac{1}{4}-3 }{1-3}= \frac{-2 \frac{3}{4} }{-2}= \frac{11}{8}}\)
Gg_Mrsl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 19 maja 2009, o 17:04
Płeć: Mężczyzna

zadania z trygonometrii

Post autor: Gg_Mrsl »

Aha, to już wiem jak to trzeba było zrobić tyle, ze wynik wyjdzie \(\displaystyle{ \frac{9}{8}}\) o ile sie nie mylę, bo \(\displaystyle{ cos 30 = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

zadania z trygonometrii

Post autor: czekoladowy »

Tak też wcześniej mialem, tylko zmieniłem...
Sorry za błąd .
ODPOWIEDZ