Oblicz:
1. \(\displaystyle{ \sin ^{3}x+ \cos ^{3}x,}\) jeśli \(\displaystyle{ \sin x+ \cos x=1}\)
2. \(\displaystyle{ \tg ^{4}x+ \ctg ^{4}x,}\) jeśli \(\displaystyle{ \tg x +ctg x =2}\)
Związki tego samego argumentu
Związki tego samego argumentu
Kurcze .... tyle to ja też zrobiłem :/
co zrobic z tym wyrażeniem :
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x- \sin x \cos x+ \cos ^{2}x?}\)-- 24 stycznia 2010, 13:53 --albo z tym ....
\(\displaystyle{ (\tg x +\ctg x)(\tg ^{3} x-\tg ^{2}x \ctg x+\tg x\ctg ^{2}x- \ctg ^{3}x)}\)
Proszę o pomoc.....
co zrobic z tym wyrażeniem :
\(\displaystyle{ \sin ^{2} x- \sin x \cos x+ \cos ^{2}x?}\)-- 24 stycznia 2010, 13:53 --albo z tym ....
\(\displaystyle{ (\tg x +\ctg x)(\tg ^{3} x-\tg ^{2}x \ctg x+\tg x\ctg ^{2}x- \ctg ^{3}x)}\)
Proszę o pomoc.....