cosinus a tangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ziolkowska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2010, o 14:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-c
Pomógł: 2 razy

cosinus a tangens

Post autor: ziolkowska »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ cos(x+pi)= \frac{ \sqrt{3} }{3} . Wyznacz tg(x+ \frac{pi}{6})}\) , jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ x \in (0,pi)}\).
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, o 19:27 przez ziolkowska, łącznie zmieniany 1 raz.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

cosinus a tangens

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} wzor \ jedynkowy\\ czym \ jest \ tangens\ ? (sin/cos) \end{cases}}\)
ziolkowska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2010, o 14:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-c
Pomógł: 2 razy

cosinus a tangens

Post autor: ziolkowska »

ja zrobiłam to tak, że wyliczyłam sinx, a potem rozpisałam \(\displaystyle{ tg(x+ \frac{pi}{6}) jako \frac{sin(x+ \frac{pi}{6}) }{cos(x+ \frac{pi}{6})}}\). Z wzorów na sinus i cosinus sumy wyszło:\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ \sqrt{3} }{2}sinx + \frac{1}{2}cosx }{ \frac{ \sqrt{3} }{2}cosx - \frac{1}{2}sinx }}\). I dalej nie wiem jak i czy w ogóle dobrze myślę.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

cosinus a tangens

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ \frac{sin(x+ \frac{pi}{6}) }{cos(x+ \frac{pi}{6})}= \frac{a}{ \frac{ \sqrt{3} }{3} }}\)
gdzie a to ten sinus co policzylas
ODPOWIEDZ