Rozwiąż równanie:
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozwiąż równanie:
a)\(\displaystyle{ \ctg\frac{x}{3}=0}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{1-\cos\alpha}=0}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{1-\cos\alpha}=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozwiąż równanie:
no tak, ale jakoś nie mogę zaczaić, ctg=0 to ile to jest? bo mi się wydaje że nie istnieje? to jak mam to rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \cot 0}\) nie istnieje - owszem Ale równanie \(\displaystyle{ \cot t=0}\) ma nieskończenie wiele rozwiązań. Popatrz na tabelki z wartościami trygonometrycznymi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozwiąż równanie:
czyli jak mam to zapisać? bo ja dalej nie rozumiem
w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}(4k+3)}\)
w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}(4k+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Rozwiąż równanie:
Cotangens zeruje się dla \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) i to zerowanie powtarza się co \(\displaystyle{ k\pi}\). Tak więc:
\(\displaystyle{ t=\frac{\pi}{2}+k\pi\\
\frac{x}{3}=\frac{\pi}{2}+k\pi\\
x=\frac{3\pi}{2}+3k\pi}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ t=\frac{\pi}{2}+k\pi\\
\frac{x}{3}=\frac{\pi}{2}+k\pi\\
x=\frac{3\pi}{2}+3k\pi}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozwiąż równanie:
dzięki, to pewnie w odpowiedziach jest błąd, a przydład b)? jak go rozpisać?-- 21 sty 2010, o 18:58 --i mam jeszcze 2 równania i nie mogę sobie z nimi poradzić:
c) \(\displaystyle{ \tg ^{3}x+\tg ^{2}x-3\tgx=3}\)
d) \(\displaystyle{ 2\cos2x+3=4\cos x}\)
c) \(\displaystyle{ \tg ^{3}x+\tg ^{2}x-3\tgx=3}\)
d) \(\displaystyle{ 2\cos2x+3=4\cos x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Rozwiąż równanie:
spoko, zaraz pokaże, a przykład c źle przepisałem,prawidłowo powinno byc:
\(\displaystyle{ \tg ^{3}x+\tg ^{2}x-3\tg x=3}\)
dzięki przykład b mi wyszedł:)
-- 21 sty 2010, o 21:05 --
w c przeniosłem 3 na drugą stronę i pogrupowałem tak jak leci i wyszło
\(\displaystyle{ (\tg x+1)(\tg ^{2}x-3)=0}\)
tylko że z takiego wyjści wychodzą mi tylko 3 rozwiązania, a ma być 4..
-- 21 sty 2010, o 21:26 --
a w d doszedłem do \(\displaystyle{ \ \cos ^{2}x-\cos x + \frac{1}{2}=0}\) zrobilem podstawienie, ale \(\displaystyle{ \Delta<0}\) czyli brak rozwiązań? czy źle myśle?
-- 21 sty 2010, o 21:29 --
bo za \(\displaystyle{ 2\cos2x\ \ podstawilem\ \ 4\cos ^{2}x-1}\)
-- 21 sty 2010, o 21:35 --
już wiem, przykład d) sam doszedłem bo za \(\displaystyle{ 2\cos2x\ \ powinnobyc\ \ 4\cos ^{2}x-2}\) i teraz wszystko się zgadza, pozostaje jeszcze przykład c.. -- 21 sty 2010, o 21:50 --już sobie wyjaśniłem, brałem pod uwagę zle odpowiedzi:) ale dzięki za pomoc:)
\(\displaystyle{ \tg ^{3}x+\tg ^{2}x-3\tg x=3}\)
dzięki przykład b mi wyszedł:)
-- 21 sty 2010, o 21:05 --
w c przeniosłem 3 na drugą stronę i pogrupowałem tak jak leci i wyszło
\(\displaystyle{ (\tg x+1)(\tg ^{2}x-3)=0}\)
tylko że z takiego wyjści wychodzą mi tylko 3 rozwiązania, a ma być 4..
-- 21 sty 2010, o 21:26 --
a w d doszedłem do \(\displaystyle{ \ \cos ^{2}x-\cos x + \frac{1}{2}=0}\) zrobilem podstawienie, ale \(\displaystyle{ \Delta<0}\) czyli brak rozwiązań? czy źle myśle?
-- 21 sty 2010, o 21:29 --
bo za \(\displaystyle{ 2\cos2x\ \ podstawilem\ \ 4\cos ^{2}x-1}\)
-- 21 sty 2010, o 21:35 --
już wiem, przykład d) sam doszedłem bo za \(\displaystyle{ 2\cos2x\ \ powinnobyc\ \ 4\cos ^{2}x-2}\) i teraz wszystko się zgadza, pozostaje jeszcze przykład c.. -- 21 sty 2010, o 21:50 --już sobie wyjaśniłem, brałem pod uwagę zle odpowiedzi:) ale dzięki za pomoc:)