Pokaż, że f jest funkcją stałą:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Pokaż, że f jest funkcją stałą:
\(\displaystyle{ f(x)=arctgx+ arctg3x - arcsin(\frac{3x}{\sqrt{1+9x^{2}}})-arcsin(\frac{x}{\sqrt{1+x^{2}}})}\)
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Pokaż, że f jest funkcją stałą:
hmm,... moim zdaniem wynika to z faktu, że dla \(\displaystyle{ \alpha\in (-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2})}\) zachodzi
\(\displaystyle{ \sin \ = \ \frac{\mbox{tg} }{\,\sqrt{1+\mbox{tg}^2\alpha}\,}}\) ...
Szczegóły dalej już łatwo dopracować...
\(\displaystyle{ \sin \ = \ \frac{\mbox{tg} }{\,\sqrt{1+\mbox{tg}^2\alpha}\,}}\) ...
Szczegóły dalej już łatwo dopracować...