rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pilot1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 29 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

rozwiąż równanie

Post autor: pilot1 »

\(\displaystyle{ sin3x=ctg \frac{25}{2} pi}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

rozwiąż równanie

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ sin3x=ctg \frac{25}{2} \pi \\sin3x=ctg (12\pi+\frac{1}{2} \pi) \\ sin3x=ctg \frac{1}{2} \pi \\sin3x=0 \\ 3x=k \pi \\ x= \frac{k \pi}{3} \ \ \ , \ \ k \in C}\)
pilot1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 29 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

rozwiąż równanie

Post autor: pilot1 »

a teraz pytanie dla argumentów które spełniaja
\(\displaystyle{ |x-pi| \le pi}\) jak to zrobic ?:???
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

rozwiąż równanie

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ |x-\pi| \le \pi \\ -\pi \le x-\pi \le \pi \\ 0 \le x \le 2\pi \\ x\in <0;2\pi>}\)
i wybierz ze zbioru rozwiązań te, które należą do powyższego przedziału.
ODPOWIEDZ